Plani shtatë pikësh sfidë dhe një objektiv i ynë

Në aspektin politik, viti 2016 ishte vit zgjedhor në vend dhe si i tillë mund të konsiderohet si vit i cili solli ndryshime në udhëheqjen e dy komunave Bujanoc dhe Preshevë.

Për Partinë për Veprim Demokratik mund të konsiderohet edhe si vit i vazhdimësisë të të qenurit aktiv në Parlamentin Republikan, pasi që edhe kësaj radhe si parti e vetme shqiptare pjesëmarrëse në zgjedhjet parlamentare, është arritur të sigurohet përfaqësimi ynë me një deputet. Në raport me mandatin e kaluar kur kishim arritur të kemi dy mandate deputetësh, kësaj radhe kjo është dështim, me që me një vend të fituar fuqia jonë politike është më e brishtë. Sigurisht që në këtë kanë ndikuar politikat lokale të bojkotit aktiv të zgjedhjeve por që u reflektuan vetëm kundër kandidatit shqiptar, ndërkohë që subjektet e caktuara përkrahën listat e partive tjera, sikurse të Zukurliqit të Sanxhakut apo edhe votat që u dhanë për SNS-në. Kjo e dëmtoi fuqinë tonë politike.

Në aspekt të qeverisjes lokale duhet pasur parasysh mundësitë e limituara të qeverisjeve pushteteve, që shpesh paraqiten si pengesë e realizimit të ndonjë projekti më të madh. Shumica e aktiviteteve kufizohen në bazë të buxhetit të aprovuar për vitin paraprak, e që në këtë rast ishte buxhet të cilin ne e kishim trashëguar. Por, pavarësisht kësaj, sigurisht se realizimi i të të gjitha projekteve të planifikuara për vitin 2016, është sukses në vete. Kemi arritur që të përfundojmë gjithë projektet e parapara për vitin 2016 me një dinamikë të kënaqshme. Në aspektin më të gjerë politik, viti 2016 fatkeqësisht mbeti i njëjtë me vitet që i kemi lënë pas. Nuk ka asnjë avancim te të drejtat kolektive të shqiptarëve. As vendimi i Kuvendit të Bujanocit për emërtimin e sheshit të qytetit me emrin Skenderbej, nuk mori pëlqimin e Ministrisë së pushtetit lokal. Kjo na detyroi që lëndën ta dërgojmë në kushtetuese dhe jemi në pritje të vendimit të kësaj Gjykate.

Në raport me shtetin, nuk ka ndonjë lëvizje as në procesin e krijimit të kushteve për participim të barabartë të kuadrove shqiptare në institucionet publike shtetërore.

As kjo qeveri e udhëhequr nga të ashtuquajturit të reformuar, për kundër faktit se ka filluar bisedimet me BE-në për kapitullin 23 dhe 24, nuk ka treguar interesim për të zgjidhur këto probleme. Ajo që është më keq është fakti se as Bashkësia ndërkombëtare dhe mekanizmat e saj nuk po tregojnë ndonjë interesim të shtuar për gjendjen në Luginë të Preshevës.  Nuk ka lëvizje as në aspekt të reformimit të Trupit koordinues, diçka që vetë kryeministri Vuçiq e kishte premtuar.

Pra, viti 2016, është vit i ngecjeve të mëdha në aspekt të përmirësimit të drejtave tona kolektive në raport me Beogradin. Por, duhet thënë se nuk ka diçka konkrete as në raport me Tiranën e as Prishtinën zyrtare. Përveç përkrahjeve deklarative që po vazhdojmë t’i marrim, as Prishtina as Tirana nuk kanë treguar ndjeshmëri për të përkrahur së paku me ndonjë projekt simbolik Luginën e Preshevës.

Ky vit është vit i sfidave të shumta. Ne duhet të vazhdojmë të tentojmë të përmirësojmë pozitën tonë në raport me Beogradin, duke shtruar kërkesa të vazhdueshme në atë adresë. Por, duhet kërkuar nga Bashkësia ndërkombëtare, që ajo të jetë më proaktive në këtë rajon. Plani 7 pikësh, që është një objektiv i ynë, i cili ka marrë përkrahjen e ndërkombëtarëve, duhet të futët përsëri në agjendë. Serbia duhet detyruar që të bisedojë për realizimin e objektivave që përmban Plani. Kjo, natyrisht kërkon një bashkëpunim më të ngushtë mes dy komunave dhe KKSh, që për momentin nuk është i kënaqshëm.

Pra, një ndërveprim i politikave tona lokale, besoj do ta shtyjnë Bashkësinë ndërkombëtare të jetë më proaktive ndaj nesh, por, edhe do ta detyrojnë Serbinë që, në procesin e bisedimeve me BE-në, për kapitujt 23 dhe 24, të nisë realizimin praktik të të drejtave të shqiptarëve.

Shpërndaje me miqtë
Shkruar nga
Më shumë nga Shaip Kamberi
Shqiprimi me të pavërteta po e relativizon punën e Planit Aksional për Migrantët
Shqiprim Arifi vazhdon me të pavërteta me relativizu punën e Planit Aksional...
Lexo më shumë
Join the Conversation

14 Comments

 1. says: enculky

  buy cialis online overnight shipping You have or have ever had pulmonary veno-occlusive disease, a stomach ulcer, heart, kidney, or liver disease, a heart attack, irregular heartbeat, stroke, chest pain, high or low blood pressure, high cholesterol, a bleeding disorder, blood circulation problems, blood cell problems, multiple myeloma, leukemia, diabetes, retinitis pigmentosa, or if you have ever had sudden severe vision loss

 2. says: OptoffTut

  So when it came time for Hitler to order the annihilation of the Jews, who better to select to carry it out than the man who was at once his most loyal follower and also in control of the apparatus necessary for its execution buy priligy online safe In this context, Broderick and colleagues Broderick et al

 3. says: Ancevemom

  According to statistics, ED occurs not only in older men, but also in young people daily cialis online He spoke the dialect of the south-western region of Germany, and he told me how he had made everything here hermetically sealed, that everything had been sealed, since an engine of a Russian submarine was going to operate here and the gases of this engine were going to be directed inside and the Jews would be poisoned

 4. says: busysouth

  As the DOX effect on fertility is being more and more elucidated, new therapeutic methods and combinations with other protective molecules would probably allow mitigating its deleterious effects on the reproductive system. doxycycline penicillin In the past, they only thought that the Profound God updated guidelines for hypertension Guild was too weak, even if it was a power at the level of the overlord of the Heavenly Ghost City, but it was nothing But now it is different.

 5. reduslim telefono
  pedir reduslim
  mercadona reduslim en farmacias
  la estafa de reduslim
  foro reduslim
  reduslim gefährlich
  bulo reduslim
  reduslim chicote opiniones
  reduslim funciona realmente
  reduslim que es
  pГЎgina oficial de reduslim
  comprar reduslim online
  reduslim mifarma
  reduslim ocu
  reduslim opiniones negativas
  pagina oficial reduslim
  reduslim opiniones mГ©dicas
  reduslim mercadona precio 2021
  reduslim mercadona como tomar
  reduslim apotheke

  https://bunkerseguridad.com.mx/2022/03/cialis-60-mg/
  http://www.betterdad.com/que-es-cialis-generico/
  http://woodlands.kangasplaycenter.com/2022/03/07/generic-cialis-20mg/
  http://soleilhealthcare.com/tadalafil-espana/
  http://www.rels.cat/cialis-en-mujeres/

  https://about.me/reduslim2023
  https://comprarcialis5mg.org/comprar-viagra-contrareembolso/
  quГ© es reduslim
  reduslim en farmacia
  reduslim sara carbonero
  funciona reduslim
  adelgazar reduslim mercadona
  reduslim laboratorio
  reduslim sitio oficial
  reduslim como tomar
  reduslim gefährlich
  reduslim aconseja sara carbonero para adelgazar
  la verdad sobre reduslim
  reduslim de mercadona
  reduslim david bustamante
  reduslim segura
  pedir reduslim
  reduslim opiniones mГ©dicas
  reduslim en farmacias precio
  reduslim y anabel pantoja
  opiniones reales de reduslim
  reduslim mercadona precio 2020

Leave a comment
Leave a comment

Adresa juaj email s’do të bëhet publike.